Elcyklar

 

Försäljning av elcyklar ökar med raketfart - med 70% i Sverige förra ”cykelåret”. Främst är det den tekniska utvecklingen på motorer och batterier som satt fart på marknaden. Ökande miljöhänsyn och nya hälsotrender har också påverkat försäljningen. Ändå ligger vi svenskar efter Tyskland som är EU:s elcykeltätaste land. Detta trots (eller på grund av?) att elcyklarna där är dyrare, i snitt kostar de betydligt över 20000 SEK.

 

 

En elcykel är helt enkelt en cykel med inbyggd elektrisk hjälpmotor. Lagar, trafikregler, försäkringar mm tillämpas som för en vanlig cykel.

För att elcykeln ska räknas som vanlig cykel gäller enligt lagen att

-          motorn inte får vara starkare än 250 W,

-          motorn får inte ge hjälp vid hastighet över 25 km/tim,

-          motorn får bara ge hjälp när man trampar (undantag promenadfart, max 6 km/t).

 

Är inte dessa krav uppfyllda åker man moped. Reglerna för elcyklar varierar till viss del mellan EU-länderna.

 

Under 2016 pågår arbete för nya regler beträffande elcyklar i Sverige. Bland annat kan det klasser som tillåter motorer starkare än 250 W.. 

 

Det finns framhjulsdrivna och bakhjulsdrivna elcyklar. Motorn kan förutom i bak- eller framhjulsnav även vara placerad vid vevpartit.

Batterierna är numera olika varianter av litium-jon, en vanlig kapacitet är 7 - 15 Ah. Spänningen är vanligen 36 volt även om det finns billigare system med 24 volt.

 

Tips till elcykelköpare

Tänk efter vad du ska använda din nya elcykel till och under vilken tid på året. Det är grunden till ett bra köp. Tänk också efter i vilken prisklass cykeln ska ligga. I stort sett är det med elcyklar som med andra teknologiska produkter: man får det man betalar för.  

 

Batteri och motor

Batteriet ska du vara extra uppmärksam på. En fjärdedel av nya elcyklars kostnad ligger ofta på batteriet och där finns ofta roten till missnöjen med elcyklar. Elektriska data som du bör vara observant på är batteriets spänning ( V), kapaciet (Ah) och effekt ( W). Du jämför  bäst olika batterier genom att räkna ut wattimmar (Wh). Wh = Ah x V. Ju högre Wh ju längre kommer du på en laddning. En modern elcykel bör ha batteri med minst

400 Wh.

Batteriers prestanda är temperaturberoende. Det presterar bäst vid rumstemperatur. När temperaturen kryper ned mot noll sjunker kapaciteten märkbart och då är det stor skillnad på olika batterier. Batteriet kan vara placerat under pakethållaren, i anslutning till ramen eller i ramen. Placering under pakethållaren ger en högre tyngdpunkt på cykeln och kan medföra problem om man vill ha en barnsadel eller vanlig korg bak.

 

Elmotorn är en annan viktig komponenet på elcykeln. Den bör vara på 250 W och är i regel av borstlös, kompakt konstruktion. Den är pålitlig och underhållsfri men skulle den gå sönder är det i regel utbyte som gäller. Bosch, ett ledande kvalitetsmärket när det gäller motorer och elsystem får nu konkurrens av Maxdrive och nya Shimano Steps. 

 

Cykelns konstruktion  

Kolla elcykelns konstruktion. En elcykel har av naturen mera elledningar och elektronik än en vanlig cykel och är därför mera känslig för väta. Se efter hur elledningarna är dragna och tätade. Det är en fördel om så mycket som möjligt av elektroniken är samlad i en enhet.

Antal växlar är på elcyklar med navbroms 3 – 8. Många växlar har inte samma betydelse som på en vanlig tramphoj men med flera växlar behöver du trampa färre varv när du åker fort. Det finns även automatväxlade elcyklar. 

Elcykeln behöver också vara konstruerad för att tåla mer belastning än en vanlig cykel. Bland annat bör ram, däck och ekrar vara något kraftigare. Vevpartit på en elhoj utsätts däremot för mindre slitage än på en vanlig cykel. Det beror på att man överför kraften ryckigt och ojämnt när man trampar medan överföring med hjälp av elmotorn är betydligt jämnare.

En detalj man ofta förbiser är låset. Elcyklar är stöldbegärliga. Batteriet bör gå att låsa fast och ett extra kabellås rekommenderas. Det finns kabellås som fungerar tillsammans med ramlåset. Man slipper då en extra nyckel.   

 

Service

Kolla servicemöjligheterna hos din leverantör. Det behövs en del kunskap om elteknik i verkstaden. Alla cykelmekar har inte hunnit (eller vill inte) skaffa sig den här elkunskapen. Många mindre importörer kan också ha svårt med support både vad gäller reservdelar och tekniskt stöd.

Fråga din leverantör vad ett nytt batteri kostar. Förr eller senare kommer du att behöva byta och att köpa annat än original kan vara vanskligt: Batteri och laddare ska kunna prata med varandra elektroniskt. 

 

Garanti

Många leverantörer lovar lång garanti på ramen vilket inte har någon praktisk betydelse. En tillräckligt kraftig ram är nog det sista du behöver oroa dig för … om den inte är av kompositmaterial vill säga. Den leverantör som lämnar flerårig garanti på batteriet bör du däremot ge en guldstjärna i utvärderingsprotokollet.  

 

Till sist

Prova rejält före köp, inte bara en runda på parkeringsplatsen. Testa i kraftiga uppförslut!  Hos oss kan du hyra och jämföra elcyklar med olika konstruktion. Köp sedan den som passar dig bäst. Har du hyrt av oss drar vi av hyran vid köp och vi tar gärna din gamla tramphoj i inbyte. Ägna även en tanke åt andrahandsvärdet. Märken som inte har utbyggt servicenät ger kanke låga inköpskostnader men förlorar snabbt i andrahandsvärde.
Vi säljer elcyklar av märkena Batavus, EcoRide, Monark, ProMovex, Marvil, Walleräng, Giant samt Cargobike (lastcyklar).

 

 

Vardagstips

Cykla till jobbet på en elcykel. Låt motorn göra grovjobbet och kom fram fräsch med frisk luft i lungorna. Hem från jobbet minimerar du motorhjälpen och får dagens portion av motion. 

 


Frågor vi och våra leverantörer brukar få angående elcyklar

 

Vad kostar en elcykel?

I fackhandeln kokstar cyklar med 36-volts system från c:a 10000 kr. Det är större prisskillnader på elcyklar än på vanliga cyklar eftersom olika tekniska lösningar, och  kvalitet på komponenter som exempelvis batteri, har stor prispåverkan. Genomsnittspriset i Sverige beräknas ligga mellan 11000 och 15000 Kr.  

 

Vad är det för skillnad mellan 36 och 24 volts spänning?

36 volts spänning ger möjlighet till mindre och lättare motorer för en viss effekt samt möjlighet till mer energi. Man kan jämföra med ett vattenfall. Ju högre fallhöjd (spänning) ju mera kraft om man har samma vattenmängd (Ampere). Med ett 36 volts batteri får du då en större ”bränsletank” och kommer längre på en laddning.

 

Hur långt kommer man på en laddning?

Det är många faktorer som påverkar körsträckan batteriets kapacitet, ålder, effektuttag, temperatur, väglag, din vikt mm. Du bör komma minst fyra mil på ett nytt batteri under normala förhållanden. Det finns även elcyklar med större batterier som ger en längre  körsträcka. På några av våra märken kan man välja batteristorlek. 

 

Laddas batteriet när man trampar eller bromsar?

Inte på de vanliga modellerna. Det finns dock system för bromskraftgenerering. Elcyklar med denna lösning är ännu ovanliga i Sverige och dyra.

 

Hur lång tid tar det att ladda ett batteri?

4 – 6 timmar vid helt urladdat batteri (gäller typ litium-jon).

 

Hur lång livslängd har batteriet?

Beror mycket på batterityp och skötsel. Leverantörernas värden för när litium-jon-batterierna är ”nästan” slut brukar ligga vid c:a 800 – 1000 laddcykler (en laddcykel är full laddning av ett batteri). Vid normal användning bör då batteriet räcka 3 - 6 år. Vissa batterier med modern elektronik-styrning kan refräschas, på några av våra modeller sker det vid behov automatiskt med laddaren.

 

Vad kostar ett batteri?

Beror på typ, kapacitet och kvalitet. Prisskillnader orsakas bland annat av att den styrelektronik (Battery Management System) som alltid finns i batterier av typ litium-jon och som är mer eller mindre avancerad. Batterier typ litium-jon börjar på drygt 3000 kr i fackhandeln.

 

Vad är driftkostnaden för en elcykel ?

Elkostnaden är under 25 öre per mil, till detta kommer en avskrivning av batteriet.

 

Är elcykeln egentligen särskilt miljövänlig?

Näst en vanlig cykel kan du nog inte färdas miljövänligare. Koldioxidutsläpp:

  vanlig cykel 0 g/km

  elcykel 5,5 g/km

  mopedbil 75,5 g/km

  ”miljöbil” 120 g/km

  vanlig bil 180 g/km (i genomsnitt)

 

Får jag köra elcykel på cykelbanor?

Ja. Elcykeln räknas som vanlig cykel.

 

 

Får jag parkera i cykelställ?

Ja.

 

Har elcykeln något gashandtag?

Nej, i Sverige får man inte reglera hastigheten på elcyklar med vridhantag.

 

Hur känner elmotorn av att jag trampar?

Med en sensor. En del modeller har fartsensor, andra kraftsensor.

En fartsensor känner av hur fort tramporna snurrar och låter motorn hjälpa till i förhållande till detta. Ju fortare du trampar ju mera hjälp får du. Med fartsensor kan man behöva växla ned oftare för att få motorn att ge mera kraft, den förstår inte när det börjar gå tungt.

En kraftsensor (torque-sensor) känner av hur mycket kraft (vridmoment) man trycker ner tramporna med. Sensorn styr sedan motorn i förhållande till denna kraft. Ju hårdare du trampar ju mer hjälp får du. Kraftsensorn är dyrare än fartsensorn men anses ge en jämnare gång.

 

Behöver elcykeln någon särskild skötsel eller service?

Batterier av typ litium-jon bör underhållsladdas en gång per månad även om inte cykeln används. Motorerna är ofta av borstlös typ som inte behöver tillsyn. Särskilt på framhjulsdrivna finns en planetväxel i anslutning till motorn som bör kollas och smörjas med fett vid 250 mil eller vartannat år. I övrigt har elcyklarna komponenter som sköts på samma sätt som på vanliga cyklar.

Mycket viktigt: cyklar i allmänhet och elcyklar i synnerhet ska inte rengöras med högtryckstvätt!

 

Bör man ha speciella däck och slangar?

Vanliga däck och slangar går att använda men tänk på att elcykeln är tyngre än en vanlig cykel och att du nog kör lite fortare med elassistans. Vi rekommenderar de speciella däck som är utvecklade för elcyklar bland annat för att de har ett bra punkteringsskydd.

 

Måste man ha hjälm?

Samma lagar gäller för elcyklar som för cyklar, det är alltså inget hjälmtvång för vuxna. Vi rekommenderar dock hjälm vid all cykling!

 

Behöver man särskild försäkring?

Nej, ingen trafikförsäkring. Din hemförsäkring gäller, men kolla försäkringsvillkoren med ditt försäkringsbolag.

 

 

Tjust Cykel & Motor AB

Din elcykelleverantör i Västervik finns på Allén 2, nära Stadsparken.

 

Hemsida:  www.hyrbohoj.se,   telefon 070 6019898

 

 

                                                                                                                                                                              2016-2